Hoppa till innehåll

Mang Da Na – Giant Water Bug

Mang Da Na – Giant Water Bug

Mang Da ser ut som överdimensionerade, muterade kackerlackor, men jag kan bekräfta att de inte är det. De heter Mang Da Na på thailändska och är tydligen den största snälla vattenbugen som finns. Jag tror att det engelska namnet är 'Giant Water Bug'.

Dessa killar är inte bara en annan typ av friterade insekter på push-vagnarna. De är lite mer speciella än så. Detta beror på att manliga Mang Da har distinkt doft som gjorde dem till en trevlig ingrediens för andra thailändska rätter; såsom olika Tog Prik eller chilipasta, Som tam eller papayasallad, så hittar du också Nam Pla Mang Da eller Fisksås med Mang Da-doft. Du kan hitta kokt eller ångad Mang Da på färskmarknaden också, redo att gå till rätter med Nam Prik eller Thai Chili Paste. Mang Da-honor är friterade, medan hanarna används som ingrediens.

mang-da4

Låt mig beskriva hur det smakar och hur det faktiskt är som rätt. Kroppen på denna bugg är som en ficka med lite kött. Vissa människor stoppar den fickan med vitlöksfläsk och friterar sedan... Jag kallar det en raket. Det verkar inte särskilt populärt nuförtiden eftersom jag knappt kan hitta det. Men om du hittar några, försök. Det smakar helt enkelt som vitlöksfläsk. Hardcore människor äter köttet i fickan och dess huvud - bara köttet och inte skalet. Om du vill prova, se till att öppna huvudet och plocka fram det brunaktiga köttet. 🙂

För hanen Mang Da som går in i andra rätter, brukar vi hacka insekten i små bitar. Du kanske hittar ett spår av svarta bitar men nyckeln är doften och inte köttet. Hur luktar det? Godis eller tuggummi. Och jelly bean/Jelly Belly har den smaken! Det är verkligen en speciell bugg, ser du?

mang-da
Användbar Tips: Ordet Mang Da är också en slang som betyder hallick. lycka till med att använda den.
Var hittar man Mang Da: Insekten i sig kan hittas på lokala marknader. Skärvagnarna säljer ofta friterade insekter i turistområdena för nattliv. De är populära för både människor som arbetar där och turister. Nam Pla Mang Da och Nam Prik Mang Da doft kan lätt hittas i snabbköpet. Vissa restauranger kan ha dessa Nam Prik Mang Da i menyn... men det här är mer populärt i centrala och norra Thailand snarare än här i Phuket. Många E-Sarn och nordöstra restauranger har Som Tam Mang Da.

Läs mer: Topp 10 insekter och konstig mat i Phuket

mang-da3 mang-da2

4.7/5 - (8 röster)
b06ea781dbe62b692401e3ce5b8901ab?s=100&d=mm&r=g

Född i Frankrike för länge sedan, började jag resa jorden runt tidigt tills jag bosatte mig i Phuket 1994. Under de senaste 30 åren har min passion för fotografi och min nyfikenhet tagit mig till alla hörn av Phuket, Bangkok och överallt där jag är kunde åka till Thailand. Mitt mål är att dela med mig av mina upptäckter, bilder och tips för att hjälpa resenärer att planera sin semester genom att göra Phuket 101 så lätt som möjligt att använda för alla!